Home schrijven Een verhaaltje schrijven, deel II stappenplan (voor 10-12 jarigen)

Een verhaaltje schrijven, deel II stappenplan (voor 10-12 jarigen)

1897
1
DELEN
finish line

Een verhaal schrijven , 5 stappenplan

Interview van Jolieneke de jolige reporter met Alaya, kinderboekenschrijfster. Jolieneke is de ‘ik’ persoon. Jolieneke is een verzonnen meisje van 12 jaar dat dol is op schrijven en is supernieuwsgierig.

‘Hoe ga jij te werk als je een verhaal schrijft?, vraag ik. ´Daar ben ik reuze benieuwd naar!’

‘Met een vijfstappenplan’, zegt Alaya, ‘Met dit plan kun je in 5 stappen een verhaaltje schrijven. Ook kun je deze techniek gebruiken voor een spreekbeurt of een artikel.

stap 1 onderwerp bedenken

De eerste stap is het bedenken van een onderwerp. Waar schrijf je graag over? Over dingen die je meemaakt? Oof vind je het leuk om te schrijven over je huisdier? Misschien weet je heel veel over katten.

 

stap 2 Doelgroep

De tweede stap is bepalen voor wie je gaat schrijven. Wie wil je aanspreken met je verhaal? Je ouders of andere kinderen? En in welke leeftijd? Met wie wil je contact maken?

 

stap 3 Doel van je verhaal

De derde stap is het bepalen van het doel van je verhaal. Wat wil je met je verhaal bereiken? Dat je lezer meer te weten komt over een bepaald onderwerp? Of wil je de lezer aan het lachen maken of tot actie aanzetten?

 

stap 4 Bedenken van verhaallijn

De vierde stap is het bedenken van een verhaallijn. Stel je voor, je bent bij de startlijn en je wilt naar de finish. Hoe kom je daar? Er zijn onderweg veel hindernissen. Om te beginnen bij de start, je wilt goed beginnen, bijvoorbeeld met een grappige uitspraak of iets dat actueel is. Onderweg wil je wel wat aanmoedigingen horen van familie/vrienden en je wilt ook wel wat water drinken onderweg. In het verhaal komt dit neer op actie en spanning in je verhaal. Ook besteed je aandacht aan een goede raceopbouw. Niet te snel en niet te langzaam. Ook in je verhaal is het erg belangrijk dat je het goed opbouwt. Dit is het bekende ‘en toen’… ‘en toen’ verhaal. Dit geeft heel goed aan in welke volgorde gebeurtenissen zich afspelen. Deze techniek kun je bijvoorbeeld voor een sprookje gebruiken.

woordspin

Voor een spreekbeurt is een woordspin erg handig. Je schrijft een onderwerp op en bedenkt welke onderwerpen daar nog meer mee te maken hebben. Ook dan is het belangrijk om de opbouw goed in de gaten te houden. Wat is een logische volgorde? Hiermee heb je gelijk de inhoudsopgave, de structuur ,  van je spreekbeurt te pakken! Net als bij een huis is het erg belangrijk dat het geraamte goed in elkaar zit. Anders valt of stort het hele huis/verhaal in elkaar.

 

stap 5 Schrijven van het verhaal

De vijfde stap is het schrijven van het verhaal. Hoe goed is je gevoel voor taal? En ken je het bekende kofschip? Dit is een ezelsbruggetje om te onthouden wanneer je bij werkwoorden een ‘d’ of ‘t’ schrijft. Er is niets zo storend als deze verkeert gebruikd  worden. Zouden de lezers je dan serieus nemen? En niet te vergeten…gevoel voor zinsopbouw. Zorgen dat zinnen goed lopen, dat alle zinnen samen één geheel vormen en dat het verhaal prettig leest! Reken er niet op dat je in één keer klaar bent. Schrijven is schrappen, schrappen en nog eens schrappen. Net zolang tot je tevreden bent. Het is ook aan te raden om de tekst door iemand anders te laten lezen!

—————————————————————————

‘Zo Alaya dat zijn goede tips!’, zeg ik.

‘Dat zijn ze nog niet eens allemaal’, antwoordt Alaya. ‘Daar kun je wel een boek over schrijven!’

‘Dat geloof ik ook wel’, zeg ik. ‘Ga je ooit nog een boek schrijven? Dat lijkt me superleuk en handig! Ik wil wel een keer een verhaaltje bij je komen schrijven. Ook ben ik benieuwd naar je nieuwsbrieven. Die maak je toch ook?’

‘Ja, dat klopt, al bijna twee jaar’, zegt Alaya. Dat is de ´Mag ik iets lekkers´ nieuwsbrief voor kinderen van 10 tot 12 jaar die het leuk vinden om te bakken. Zelf een boek uitbrengen is nog ver weg. Natuurlijk kun je bellen of mailen als je hulp nodig hebt bij het schrijven van een verhaal of als je feedback wilt op je zelfgeschreven verhalen.

´Bedankt voor het interview, Alaya en tot de volgende keer!´

Schrijfgroetjes van Jolieneke, de jolige reporter

 

PS Heb je vragen/opmerkingen over dit verhaal? Plaats ze hieronder, of stuur mij een bericht op daphne@metjeverhaalopstap.nl.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.