Home ondernemen Wat weet jij over Japanse levenskunst? I introductie

Wat weet jij over Japanse levenskunst? I introductie

645
0
DELEN

Wat weet jij over Japanse levenskunst? 

 

Japan

Japan, het land van de rijzende zon en waar zich één van de blauwe zones van de wereld bevindt. In Japan is dit de plaats Okinawa. Daarnaast zijn er 4 andere gebieden in de wereld waar mensen wonen die ouder zijn dan 100 jaar én een lang, gezond en tevreden leven leiden. Hoe doen zij dat toch? Deze vraag houdt mij al langere tijd bezig. Daarom wilde ik meer leren over de Japanse levenswijzen. Jij ook? In deze blog van een serie van 5 neem ik je mee op ontdekkingsreis door het boek ‘Vind je Ikigai’ van Francesc Miralles en Hector Garcia. Lees mee en laat je inspireren!

 

Shinkansen

Hoe het begon…In 1958 kregen ingenieurs een opdracht om een zogenaamde kogeltrein te ontwerpen. Het doel was om een trein te ontwerpen die twee keer zo snel kon als voorheen. Ze kregen van het management van Japanese Railways een vrijbrief. De ingenieurs mochten alle middelen inzetten om dit ultieme doel te bereiken. Deze trein dient als inspiratie, om te redeneren in ‘shinkansen’. Shinkansen betekent letterlijk ‘nieuwe stamlijn’. De trein Hikari en de lijn shinkansen kregen bekendheid in het buitenland als de Japanse kogeltrein.

Het boek inspireert je om een ambitie waar te maken die onmogelijk lijkt. Waarom stel je jezelf geen kogeltreindoelen? Door doelen te stellen voor de komende 10 jaar maar manieren te bedenken hoe je ze in 1 jaar kunt bereiken. Dan ben je er natuurlijk nog lang niet. Er is heel veel geloof, volharding en discipline voor nodig. Ook helpt het als je het eindplaatje voor je ziet, zodat je ziet waar je naar toe wilt werken.

Sprookje?

Klinkt het als een sprookje? Misschien wel. Zelf ben ik redelijk nuchter en vrij kritisch. Ik wil vaak eerst iets zien en dan geloven. Toch kan het net andersom werken. Dat je gelooft dat iets kan door er voor jezelf een voorstelling van te maken. Net zoals een stoel, die was er niet, totdat iemand een plaatje voor zich zag hoe die eruit zou moeten zien 😉

Dus ik gooi mijn scepsis overboord en kom in actie. Hoe is dat bij jou? Kom je ook in beweging zodat je kunt zeggen dat je (meer dan) je best hebt gedaan?

In de komende blogs lees je meer over de 35 stations waar je opdrachten kunt maken om zo steeds een stap dichterbij je kogeltreindoel te komen. Tot de volgende keer!

PS
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Stel ze hieronder of stuur een e-mail op daphne apestaartje metjeverhaalopstap.nl.

================================================

Bestelinfo: (aff.)


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.